T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
ANKARA / YENİMAHALLE - Osman Ülkümen Ortaokulu

ZAMAN YÖNETİMİ

ZAMAN YÖNETİMİ

13-12-2023Zaman; geri döndürülemez, depolanamaz, yenilenemez, satın alınamaz, devredilemez, işletilemez ve her insana eşit olarak verilmiş tek kavramdır.

Zamanı doğru olarak kullanmak; herkese eşit olarak verilen bu kaynağı en doğru ve bilinçli şekilde tüketmek demektir.

1 yıl herkes için 365 gündür.

 1 gün herkes için 24 saattir.

 1 saat herkes için 60 dakikadır.

 1 dakika herkes için 60 saniyedir.

1 günde hepimizin 24 saati,1440 dakikası ve 86.400 saniyesi vardır. Bugün kullanmadığınız saat dakika ya da saniyeleri ertesi güne aktarmanız mümkün değildir.

Zamanı kullanırken bazı insanlar planlı ve düzenli şekilde davranırken diğerleri bazı zaman tuzaklarına kapılabilirler. Bazı şeyleri ertelemek, hayır diyememek, teknoloji ile çok vakit geçirmek vb.

Başarının sırrı zamanı iyi kullanmak ve planlı olmaktan geçer.

Bazı öğrenciler sınavlar, ödev teslimleri ya da üst okullar için daha çok zamanları olduğunu düşünüp düzenli ve planlı çalışmazlar ve zaman tuzaklarına kapılıp bunları yapmayı ertelerler. Ancak zaman çabuk geçen ve geri13-12-2023 döndürülemez bir kavram olduğu için bunlarla karşı karşıya kaldıklarında “Zaman ne kadar çabuk geçmiş”, Daha çok zamanım var sanıyordum.” “Keşke zamanında daha çok çalışsaydım.”, “Sınavda zamanı iyi kullanabilseydim tüm soruları cevaplayabilirdim.” “ Zamanım yetmediği için tüm sorulara bakamadım.” “Ne kadar çabuk 8. Sınıf oldum, bu sene LGS’ye gireceğime inanamıyorum.” Vb. pek çok ifadelerle pişmanlıklarını dile getiriler.

Zamanı doğru kullanmak için bir gün içerisinde hangi faaliyete ne kadar zaman ayırdığınızı fark etmeniz ve sizin için zamanı etkisiz kullandığınız durumları keşfedip bunları düzeltmeniz faydanıza olacaktır.  Kendiniz için yaptığınız bir çalışma planı hazırlamak ve neyi ne zaman yapacağınızı belirlemek zamanı etkili kullanma yöntemlerinden biridir. Ayrıca sınav tarihleri, ödev teslim tarihleri, proje tarihleri gibi önemli zaman dilimlerini görebileceğiniz bir takvim üzerinde işaretlemeniz kalan zamanı daha iyi kullanma ve teslim tarihleri gelmeden ödevleri, projeleri tamamlama ve zamanında teslim etme şansınızı artırır.

Zaman ile İlgili Sözler ;

·        Mücevherler vakitle satın alınabilir; ama vakitler mücevherle alınamaz. (Mevlana)

 

·        Zamanın kısalığından en çok şikayet edenler, onu en kötü kullananlardır. (Jean de La Bruyere)

 

·        Bir saatini bile boşa harcamaya cesaret eden insan, yaşamın değerini henüz keşfedememiş demektir. (Charles Darwin)

 

·        En güçlü iki savaşçı sabır ve zamandır. (Tolstoy)

 

·        Bir saniye, bir gram altından daha değerlidir. (Buddha)

 

 Hicran KARAGÜLLÜ

  Rehber Öğretmen

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 13.12.2023 - Güncelleme: 15.12.2023 13:35 - Görüntülenme: 152
  Beğen | 21  kişi beğendi