T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
ANKARA / YENİMAHALLE - Osman Ülkümen Ortaokulu

VERİMLİ ÇALIŞMA

VERİMLİ ÇALIŞMA

13-12-2023Hayatımızda hepimizin bazı görev ve sorumlulukları vardır. Öğrenciler için aileleri ve öğretmenleri tarafından beklenen en önemli sorumluluk ders çalışmalarıdır. Verimli ve planlı bir şekilde yapılmayan bir çalışmanın başarılı olma ihtimali çok düşüktür. Öğrencilerin çoğu “Saatlerce çalıştım, ama sınavım kötü geçti”, “Çalışıyorum ama başarılı olamıyorum” vb. cümleler kullanırlar. Başarılı olabilmenin en önemli sırrı ise verimli çalışma tekniklerini kullanmaktır

 Verimli ve planlı bir şekilde ders çalışmanın bir takım kuralları vardır. Bu kurallara uymak öğrencilerin başarısını yükseltmektedir.

Öğrencilerin aralıksız ders çalışması ve bunları öğrenebilmesi çok zordur. O nedenle 30-40 dakikalık çalışmalardan sonra mutlaka 10-15 dakikalık aralar vermek gerekir. Böylece beyniniz dinlenir ve tekrar çalışmaya başladığınızda daha etkili öğrendiğinizi fark edersiniz.

Hangi saatte ne çalışacağını planlamak hem zamanı daha iyi kullanmanızı, hem de yapmanız gereken çalışmaları gözden kaçırmanızı engeller. Çalışma planına uygun ders çalışan ve tekrar yapan öğrencilerin daha başarılı olduğu gözlenmiştir.

Tekrarlar öğrenmenin kalıcı hale gelmesini sağlar. Bu nedenle çalışma planlarınızı hazırlarken öncelikle o gün okulda işlenen derslerin tekrarını günlük olarak planlamanız tavsiye edilir. Hafta sonları haftalık ve aylık tekrarlarla konuların uzun süreli hafızanıza yerleşmesini yani daha kalıcı bir öğrenmeyi gerçekleştirmiş olursunuz.

Çalışırken bir masa üzerinde çalışacağınız dersin tüm araç gereci yanınızda olarak çalışmak sizi daha başarılı yapacaktır. Yatarak ya da uzanarak ders çalışmak bir süre sonra uykunuzu getireceğinden ya da fazla rahatlamanıza neden olacağından başarınızı azaltır. Masada yapılan çalışmalarda dik bir biçimde oturarak çalışmak hem dikkatinizi daha iyi toplamanızı, hem de konsantre olmanızı sağlar.

13-12-2023Ders esnasında not tutmak hem dersi daha dikkatli dinlemenizi hem de tekrar yaparken konuları daha kolay hatırlamanızı sağlar.

Derse hazırlıklı gelmek yani ertesi gün işlenecek konuyu evde okuyup hazırlık yaparak gelmek, hem derse katılımınızı hem dikkatinizi hem de başarınızı artıracaktır.

Günü gününe yapılan ödevler hem tekrar yapmanızı sağlayacak hem de üzerine yeni bilgiler eklenmediği için hatırlamanızı ve öğrenmenizi kolaylaştıracaktır.

Dağınık bir ortamda çalışmak, dikkatinizi dağıtacağı için ders başarınızı düşürecektir. Bu nedenle çalıştığınız ortamın düzenli olmasına dikkat etmeniz gerekir.

Ders çalışırken bir şeyler yeyip içmek hem dikkatinizi dağıtacağı gibi hem de ne kadar yediğinizi fark etmeyeceğinizden kilo almanıza neden olabilir. İyi bir konsantrasyon için ders çalışırken sakız çiğnemek, bir şeyler yemek ve içmek doğru değildir.

Ders çalışmaya başlarken cep telefonlarınızı başka bir odaya bırakmanız gerekmektedir. Gelen bildirimler, mesajlar dikkatinizin dağılmasına ve farkında olmadan zamanınızı boşa geçirmenize neden olur.

Ders çalışırken müzik dinlemek ya da televizyon seyretmek aynı şekilde konsantre olmanızı ve veriminizi düşürecektir. O nedenle sessiz bir ortamda ders çalışmanız tavsiye edilir.

Tekrar ettiğiniz konularla ilgili test çözmek sizin kendinizi sınamanızı ve eksiklerinizi fark edip tamamlamanızı sağlar. Test çözmeden önce mutlaka tekrar yapıp konuyu gözden geçirirseniz yapamadığınız konuları fark etmenizi sağlar.

                                                                                              Hicran KARAGÜLLÜ

                                                                                                  Rehber Öğretmen

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 13.12.2023 - Güncelleme: 13.12.2023 23:43 - Görüntülenme: 79
  Beğen | 19  kişi beğendi