T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
ANKARA / YENİMAHALLE - Osman Ülkümen Ortaokulu

MESLEKİ HEDEF BELİRLEME

MESLEKİ HEDEF BELİRLEME

15-12-2023Türk Dil Kurumuna Göre MESLEK; “Belli bir eğitim ile kazanılan, sistemli bilgi ve becerilere dayalı, insanlara yararlı mal üretmek, hizmet vermek ve karşılığında para kazanmak için yapılan, kuralları belirlenmiş iş”

Hayatımızın en önemli kararlarından biri olan Meslek Seçimi için izlememiz gereken bir takım basamaklar mevcuttur.

Meslek seçimi için;

1.BASAMAK: Kişinin kendisini tanımasıdır. Kişi kendini tanırken Yetenekleri, İlgileri, Değerleri ve Kişilik özellikleri ile ilgili bilgi sahibi olması gerekir. Kişi bunlara uygun meslek seçimi yaparsa bu mesleki olarak daha başarılı olmasını ve uzun yıllar yapacağı mesleği daha keyifli bir biçimde sürdürmesini sağlar.

Örneğin Kişilik özelliği olarak sabırsız, insan ilişkilerinde başarısız, gürültüye tahammül edemeyen, çabuk sinirlenen, çocukları sevmeyen bir kişi meslek olarak öğretmenlik seçerse bu alanda başarısız ve mutsuz olmasına neden olacaktır.

Ayrıca bedensel olarak sağlığımızla ilgili bazı durumlarda meslek seçimimizi etkilemektedir.

Örneğin; Astım Hastası olan bir kişi Maden Mühendisliği gibi bir meslek seçerse yer altında çalışamayacağı ve ortamdan olumsuz etkileneceği için bu mesleği yapmakta zorlanacaktır.

2.BASAMAK: Kişinin seçmeyi planladığı Meslek ile ilgili bilgi sahibi olmasını gerektirir.

- Mesleğe Hazırlanma Süresi ve Eğitimi

- Mesleğin Niteliği

- Mesleğin Çalışma Koşulları ve Ortamı

- Mesleğin Olumlu Ve Olumsuz Yönleri

- Mesleğin Kazancı

- Mesleğe Girmek İçin Aranan Kişisel Özellikler

- Mesleğe Girmek İçin Aranan Şartlar

- Mesleğe Olan Talep

- Emeklilik Koşulları ve İmkânları

- Kariyer Fırsatları(Meslekte Yükselme)

Yukarıda saydığımız mesleklerle ilgili koşulları bilmek ve bunları değerlendirmek o mesleği seçmek için önem arz etmektedir.

15-12-20233.BASAMAK: Kendimizi tanıyıp, mesleği tanıdıktan sonra kendimiz için en uygun olan seçimi gerçekleştirmemizdir.

Yapacağımız meslek seçiminin ileri yaşamımızda eş seçimimizi, çalıştığımız ortamı, arkadaş çevremizi, yaşayacağımız hayatı, elde edeceğimiz kazancımızı ve pek çok şeyi etkileyeceğini bilmemiz bizim için önemlidir.

Ortalama 40- 45 yıl yapacağımız bir meslek için doğru tercih çok önemlidir. İnsan hayatının büyük bir kısmını mesleği icra ederek geçirir. Yanlış bir okul seçimi birkaç yılımızı kaybetmemize neden olurken, yanlış meslek tercihi çok uzun yıllarımızı kaybetmemize neden olabilir.

Mesleğimizi seçerken yukarıdaki ilkeleri göz önünde bulundurarak yaptığımız bir seçim, yaptığımız işi daha verimli, daha etkili ve daha mutlu bir şekilde yapmamıza olanak sağlar.  Toplumun iş gücü içinde doğru yerde bulunmak ve doğru mesleği yapmak toplumsal olarak başarımıza neden olur.

Hicran KARAGÜLLÜ

  Rehber Öğretmen

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 15.12.2023 - Güncelleme: 15.12.2023 14:29 - Görüntülenme: 100
  Beğen | 18  kişi beğendi